O Beogradu

Beograd je glavni grad Srbije i jedan od najstarijih gradova Evrope.  Srpska prestonica se nalazi na ušću dve velike evropske reke – Save i Dunava. Zbog svog geografskog položaja, Beograd od davnina predstavlja tačku na kojoj se ukrštaju putevi, civilizacije i kulture Istoka i Zapada. Zbog toga se smatra kapijom koja spaja Evropu i Balkan sa Malom Azijom.

Beograd je jedan od najstarijih gradova u Evropi, sa 1000-godišnjom, dokumentovanom istorijom. Najstariji arheološki nalazi datiraju jos iz V milenijuma p.n.e, kada se, kako je otkriveno, razvijala Vinčanska neolitska kultura. Zbog svog povoljnog položaja Beograd je bio na udaru brojnih osvajača i pod uticajem mnogih civilizacija: antičkih Grka, Rimljana, Kelta, Huna, Avara, Gota, Saksonaca, Vikinga, sve do Turaka, Francuza, Madjara, Bugara i Nemaca. Svi osvajači ostavili su duboke tragove na srpsku prestonicu, vidljive do današnjih dana. Beograd je čak 40 puta bio osvajan, ali se uvek iznova, kao Feniks, uzdizao iz pepela.

Beograd ima veličanstvene kulturne i istorijske građevine, kao što su Kalemegdanska tvrđava, hram Svetog Save, Saborna crkva, Dom Narodne skupštine, Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti, Stari Dvor i dr. Osim toga, arhitektura Beograda reflektuje uticaje različitih arhitektonskih pravaca i graditeljskih tradicija Istoka i Zapada. O burnoj istoriji Beograda svedoči veliki broj spomenika, a raskošno duhovno i kulturno nasleđe nacije čuva se u nacionalnim ustanovama kulture – bibliotekama, muzejima, crkvama i arheološkim lokalitetima. Danas, u Beogradu živi 1,7 miliona stanovnika, različitih nacionalnosti, kultura i veroispovesti.

Kao turistička destinacija, Beograd je poznat po brojnim festivalima, međunarodnim sprotskim takmičenjima, ali i noćnom životu, odličnim restoranima i brojnim drugim interesantnim sadržajima. Okružen je prirodnim lepotama kao što su planine Avala i Kosmaj, Veliko ratno ostrvo na Dunavu u srcu Donjeg grada, gde posetioci i ljubitelji prirode mogu, između ostalog, da posmatraju jedinstvenu faunu – preko 200 vrsta ptica. Takođe, posetioci mogu ići na kupanje na Adu Ciganliju, ostrvo na Savi sa sunčanim peščanim plažama i brojnim sportskim i rekreativnim sadržajima. Gosti Beograda vole da posete Skadarliju i Knez Mihailovu, ulice centralnog prestoničkog kvarta u kojem se i danas neguje duh boemije i sećanje na velikane srpske kulture – umetnike i pesnike romantičarskog XIX i modernog XX veka.