O Beogradu

Beograd je jedan od najstarijih gradova u Evropi i od davnina predstavlja važan prelaz gde se putevi istočne i zapadne Evrope upoznaju. Grad leži na dve međunarodne reke, na ušću Save u Dunav, koje ga okružuju sa tri strane. Zbog ovog polozaja, Beograd je dobio i nazive poput „Kapija na Balkanu“ i „Vrata srednje Evrope“.

To je jedan od najstarijih gradova u Evropi. Ima 7000-godišnju istoriju, a najstariji arheološki nalazi datiraju jos iz 5. milenijuma pre nove ere. Zbog svog povoljnog položaja bio je izložen brojnim okupacijama i bio je pod uticajem mnogih civilizacija, pocev od Kelta, Tračana, Rimljana, Huna, Gota, Vizantijaca, Mađara, pa sve do Turaka, koje su ostavile dubok trag vidljiv i danas. Beograd je čak 40 puta bio zauzet od strane različitih armija i ponovo se graciozno uzdizao iz pepela.

Danas, Beograd broji cak 1,7 miliona stanovnika, različite nacionalnosti, kulture i veroispovesti. Postoji oko 300 spomenika kulture u Beogradu, više od 70 biblioteka, 30 pozorišta, 50 muzeja, 40 crkava i više od 700 arheoloških nalazišta. Beograd ima i velinčastvene kulturne i istorijske građevine, kao što su, između ostalog Beogradska tvrđava i Saborna crkva.

Kao turistička destinacija, Beograd je poznat i po noćnom životu, gastronomiji i odličnim restoranima. Okružen je prirodnim centrima kao sto su planine Avala i Kosmaj, Veliko ratno ostrvo, na Dunavu, u srcu Beograda, gde posetioci i ljubitelji prirode mogu posmatrati preko 200 vrsta ptica i 50 vrsta sisara.

Takođe, posetioci mogu ići na kupanje na Adu Ciganliju, ostrvo na Savi, sa sunčanim plažama i brojnim sportskim i rekreativnim sadržajima.Gosti Beograda, u centru grada, mogu da posete i boemsku četvrt Skadarliju, koja podseća na život brojnih poznatih umetnika i pesnika 19. veka, a takođe mogu da prošetaju i duž Knez Mihailove ulice, pešačke zone, koja predstavlja sklop urbanog i modernog ali i istorijskog sa duhom još iz rimskog doba.

Ali svakako ono što je najvažnije u Beogradu su njegovi ljudi, koji predstavljaju dušu ovog velikog grada. Njihov duh i dobrota su samo razlog više zašto posetioci iz bilo kog kraja sveta da dolaze imaju osećaj kao da su kod kuće.
Zato budite naši gosti i osetite pravi duh Beograda!